A Brief History of the Sarap Brotherhood

 

WWW.SARAPI.COM  Genealogija crnogorskog bratstva SARAP

      

.GENEALOŠKE LINIJE

BRATSTVA

BANOVIĆI

ĐURAŠEVIĆI

KALUĐEROVIĆI (NIKOLIĆI)

KARADAGLIĆI (VUKIĆEVIĆI)

LALIČIĆI

MARKIŠIĆI

VUČKOVIĆI

VUJANOVIĆI

VUKIĆEVIĆI

.

PRILOZI

.

V

V

V

 

RIJEČ PRIREĐIVAČA

JOVAN IVOV VUČKOVIĆ - 

PISMO

MAJKA REVOLUCIONARA

PRIPOVJETKA O BOŽINI SARAPU

BROJ OGNJIŠTA
SVADBA USTANIKA
BARJAKTARSTVO
LJUBOTINJSKO KOLO
NEMIRNI ŽIVOT
PRVI SARAP U RUSKOJ ŠKOLI
UKRATKO O SARAPIMA
KNJIGA I
KNJIGA II
VOJISLAV LUBARDA -
ŽIVE LEGENDE

                   

U porodici Iva Tomova Vučkovića koja od 1924.godine živi na Cetinju,često je dvadesetih godina prošlog vijeka stanovala grupa đaka naklonjena revolucionarnom,antirežimskom pokretu.Kako je suprug Ivo otisao u pečalbu u Ameriku  i dosta  rijetko slao novac za izdržavanje,Joke je  bila prinudjena da, držanjem na stanu đaka cetinjskih srednjih škola,pripomogne porodicu.Kroz njenu kuću su prošli istaknuti aktivisti revolucionarnog pokreta,a kasnije prvoborci kao sto su bili Djoko Tomov Vukicevic,general-narodni heroj, Gajo Vojvodić,general- narodni heroj, pukovnici Nikola Filipov Banović, Peko Stankov Lijesević  i mnogi drugi.

U njihovu kuću su se I sakrivali,nakon antirežimskih demonstracija da bi izbjegli hapsenje. Učesnici tih demonstracija koji su često tražili utočište su bili i ; Filip Bajkovic, Niko Strugar, Vlado Dapčević i mnogi drugi.

                U toku II svjetskog rata,Joke se angažovala u pozadinskom radu i učestvovala u prikupljanju pomoći i hrane za uhapšene pripadnike NOR-a i partizanske porodice.Tokom rata kroz njenu je kuću prošlo više ilegalaca na putu iz okupiranog Cetinja na slobodnu teritoriju.Jedan primjer je karakteristican za njenu snalazljivost i odvažnost,a to je kad su njen sin Tomo i komšija Brale Martinovic nakon jednog ilegalnog sastanka,koji je bio provaljen, utrčali u njenu sobu gdje je spavala sa svojom svekrvom,pokojnom Jovanom.Za njima su išli Italijani i već su se čuli koraci na stepenicama koje vode u ovaj dio kuće.Postojala je opasnost da upadnu u sobu i vide obučene Toma i Brala što bi značilo njihovo hapšenje.Joke je munjevito reagovala i rekla Tomu da onako obučen ,a na sebi je imao zimski kaput i čizme,legne kod nje u krevet,a Bralu da legne kod babe Jove.Čim su oni legli,u sobu su banuli jedan civilni agent i jedan italijanski oficir.U to je baba Jovana reagovala i ispsovala ih riječima : “Što fukaro jedna,ne date narodu da spava”, nakon čega su se oni nasmijali i s komentarom da je to porodica,napustili prostoriju.Tako su Tomo i Brale bili spašeni sigurnog hapšenja.

        Joke je 1956.godine sa najmladjim sinom Jovanom otišla da živi u Zagreb. U njenom stanu su se okupljali crnogorski studenti, a povremeno mnogi od njih nalazili tu i privatni smještaj. Ovi nekadašnji studenti a sada uspješni ljudi, su Joku nazivali njihovom drugom majkom i obilazil je nakon završetka studija,prilikom službenih boravaka u Zagrebu.

                Joke je zbog svog ilegalnog rada i aktivnosti dobila status borca NOR-a od 1941.godine. Umrla je 16.06.1990.godine i sahranjena je na Cetinju.